روستای ماخونیک
روستای ماخونیک : (( راهنمای سفر به روستای ماخونیک ))
تو این مقاله میخواهیم با هم به روستایی خاص و اعجاب انگیز در شهر سربیشه، واقع در استان خراسان جنوبی، سفر کنیم. اسم این روستا، روستای ماخونیک است.
شاید نام این روستا، به نظر عجیب برسد. عده ای بر این باورند که (ماخونیک) از دو کلمه ی ماه و دخونیک (( به زبان پهلوی)) تشکیل شده است که به معنای سرزمین ماه، می باشد.
ایران، سرزمینی است که جاذبه های بسیاری در خود دارد. اما ما برای تفریح، همیشه سراغ مکان های پر جمعیت و شلوغ می رویم و تجربه ی سفر به روستاها و اماکنی که جمعیت کمتری را به خود اختصاص داده اند اما در عوض، جاذبه های خاصی دارند را از دست می دهیم.
اهالی روستا:
زمانی که به این روستا وارد شوید، شاید اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب می کند، ساکنین این روستا، باشد. ساکنین روستای ماخونیک، به لی لی پوت های ایران، معروف هستند و درواقع، این روستا، روستای آدم کوچولوهای ایران، به شمار می رود.
شاید شما هم از جمله کسانی باشید که اعتقادی به وجود آدم کوتوله ها ندارید و بر این باور هستید که این آدم های کوتاه قد، فقط در افسانه ها و داستان های تخیلی، حضور دارند. اما جالب است بدانید که خیلی ها فقط به خاطر دیدن آدم کوچولوها، به این روستا سفر می کنند. این روستا واقعا مرموز و شگفت انگیز است و سفر به آن، خالی از لطف نیست.
روستای ماخونیک، همچنین به یکی از هفت روستای اعجاب انگیز جهان، نیز معروف است. حالا اگه دوست دارید بدونید که وجود این آدم کوتوله ها یا لی لی پوت ها، تا چه اندازه واقعیت دارد، با ما همراه باشید.
یکی از جاذبه های زیبا و شگرف این روستا، وجود خانه هایی با ظاهری عجیب هم چون درها ودیوارها و سقف های کوتاه و بسیار کوچک، می باشد.
اما داستان لی لی پوت ها چیست؟
شخصی به نام احمدخان، حدود 400 سال قبل، همراه با طایفه و اقوام خود، شهر خود که همان افغانستان کنونی، می باشد را ترک کرد و راهی این منطقه شد. به این ترتیب، این طایفه در روستای ماخونیک، ساکن شدند. مردم این سرزمین، به دلیل آب و هوای گرم و خشک و پوشش گیاهی بسیار کم آن، از نظر غذا، مشکل پیدا کرده بودند. و دام داران این روستا نیز چون غذای کافی و مناسب نداشتند و نمی توانستند به دام ها رسیدگی کنند، به همین دلیل نمی توانستند از گوشت به عنوان غذای روزانه، بهره ببرند. و غذای مردم این روستا، بیش تر از شلغم، درخت های عناب، گندم و جو ودیگر گیاهان آن منطقه، تامین میشد. به همین دلیل، مردم این روستا، به خاطر نداشتن غذای مناسب و کافی، از نظر جسمی، رشد کامل پیدا نکردند و قدشان کوتاه ماند. که البته طبق گفته ها، فقط طایفه ی خاصی از این روستا، به این شکل، کوتاه قد هستند. اما با گذر زمان و راه اندازی جاده ی جدید که به این روستا، ختم میشود، طایفه های دیگر نیز وارد این روستا شدند و مردم روستا، توانستند از مواد غذایی دیگر هم مثل برنج و مرغ استفاده کنند.
اگر همچنان هم به وجود لی لی پوت ها،ر شک دارید، خوب است که بدانید در سال 2005، یک جسد مومیایی شده به طول 25 سانت، در این روستا پیدا شده است که این موضوع اثباتی است برای کوتاه قد بودن اهالی این روستا در آن برهه زمانی.
روستای ماخونیک کجاست؟ و معماری آن چگونه است؟
حالا نوبت به آن رسیده است که موقعیت جغرافیایی دقیق این روستا را به شما معرفی کنیم.
روستای ماخونیک، از جمله توابع مرکز شهرستان سربیشه است و داخل منطقه ماخونیک و دهستان درح وقع است. فاصله این روستا با افغانستان، 35 کیلومتر است.
معماری این روستا، بسیار خاص و عجیب می باشد و هر کس که به این روستا برود، حتما توجه اش به سازه های آن، جلب خواهد شد. سازه هایی که در و دیوارهای بسیار کوچکی دارند. در روستای ماخونیک، حدودا 200 خانه قدیمی وجود داردکه اکثر آنها، بسیار کوچک هستند، به طوری که طول این خانه ها بیشتر 5/1 تا 3 متر است و سقف آن ها بیش ترین ارتفاعی که دارد، 5/1 متر است.
جالب است بدانید که درهای ورودی این خانه ها نیز خیلی کوچک هستند، تا حدی که بعضی افراد حتی با خم شدن هم نمی توانند وارد آن بشوند. این خانه های بسیار کوچک، تنها شامل چند بخش هستند. یک فضای کوچک، برای نگهداری جو و گندم، استفاده میشود که نام آن، کندیک است.
هم چنین یک اجاق کوچک هیزمی قرار دارد برای پخت و پز که نام آن کرشک می باشد. و نیز چند اتاق بسیار کوچک که برای نگهداری از حیوانات و وسایل، درست شده اند.
اما علت معماری خاص این روستا چیست؟
اولین و مهم ترین دلیل این نوع معماری، سرما شدید هوا در فصل زمستان است. به همین علت و نیز به دلیل کمبود هیزم، ساکنین این روستا، بالاجبار، تا جایی که میشد، خانه هایشان را کوچک ساختند تا با همان مقدار هیزم کمی که دارند، خانه هایشان گرم شود، و در و پنجره های کوچک این خانه ها هم به همین علت است، چرا که کوچک بودن در و پنجره ها، از به هدر رفتن گرما، تا حد زیادی جلوگیری می کند. علاوه بر این، نبودن حیوانات باربر مانند: الاغ، گاو و اسب، موجب شد تا ساکنین روستا نتوانند برای آوردن سنگ های بزرگ و مصالح بهتر، به مناطق دیگر بروند. این مسئله باعث شد که از مواد کمی برای ساخت خانه هایشان بهره ببرند.
مردم این روستا چگونه هستند؟
ساکنین روستای ماخونیک، مسلمان و درواقع داری مذهب (( سنی )) هستند و جمعیت آن ها، تقریبا به حدود 787 نفر می رسد. بیشتر مردم این روستا، به زبان فارسی و لهجه ای خاص، صحبت می کنند.
منبع درآمد و درواقع شغل اصلی این مردم، دامداری می باشد و کشاورزی، فعالیتی است که کمتر به آن می پردازند. در این میان، زنان این روستا نیز مانند خیلی از روستاها، به قالیبافی روی آورده اند و به این واسطه، کمک شایانی به اقتصاد خانوداه شان می کنند.
از جمله نکات جالب و جذاب فرهنگ مردم روستای ماخونیک، این است که مردم این روستا، مصرف هر گونه مواد مخدر حتی سیگار کشیدن را گناه می دانند و انجام نمی دهند. و امروزه هم بر این باور خود پایبند هستند.
پوشش مردم ماخونیک :
تقریبا از 20 سال پیش، لباس های این مردم، بیش تر از جنس کرباس تهیه میشد، اما امروزه، اهالی این روستا، برای تهیه لباس به مناطق دیگر نیز می روند.
اقامت :
هم اکنون اقامت و ماندن داخل روستای ماخونیک، ممکن نیست. اما اگر می خواهید شب بمانید و یا چند روزی قصد اقامت دارید، می توانید به هتل یا مهمانخانه شهر بیرجند بروید. این شهر در فاصله 131 کیلومتری این روستا، می باشد.
کی بریم؟
حالا اگر دوست دارید که به این روستای اعجاب انگیز، سفر کنید، بهتر است بدانید که کدوم فصل مناسب سفر به این روستا می باشد.
زمستان : این روستا، در زمستان بسیار سرد میشود و زمان مناسبی برای سفر نیست.
پاییز : آب و هوای این روستا، در پاییز بسیار متعادل و دلپذیر است.
تابستان : این روستا، تابستان های بسیار گرم و خشکی دارد.
بهار : فصل بهار، فصل بسیار خوبی برای سفر به این روستا می باشد.